Regulated by RICS

Hollis project managed the fit out of Karl Lagerfeld's global headquarters in Amsterdam, introducing best in class sustainable measures into the canal side listed building.

The project has seen the building updated with a new modern design and fit out, including new office space, storage rooms, breakout rooms and a restaurant.

The building now achieves an energy label A and is no longer using gas, a coup for a listed building on the Herengract canal. This significant update supports Amsterdam’s goal to be gas-free by next year.

Partner Roland Verniers comments: “The new Karl Lagerfeld HQ is a real triumph of energy efficiency and effective design, especially for an older listed building.

The refurbishment of listed buildings can be difficult to deliver; between handling a structure that was built hundreds of years ago, to responding to any unforeseen issues that might arise, it’s critical to have a comprehensive strategy and plan from the outset. By ensuring we had such a strategy and plan in place with the developer, we were able to complete this project, delivering an incredible building with best in class sustainability technology.”

We were brought on from the outset as Project Manager, working closely with developer Millten during the process. We organised the works, timeline and budget for the project, ensuring maximum value was achieved at each stage.

Construction lasted for eight months following the initial office move-in. Karl Lagerfeld employees were moved into their offices two months prior to the completion of the office restaurant works. The phased handover allowed occupiers to use the building before works were completed, resulting in both cost and time savings for the project.

Sustainability is at the forefront of our minds at Hollis, and we could not be more pleased to play our part in creating a greener future, both for the Karl Lagerfeld company and for Amsterdam as a whole,” says Roland.